Inkomstförsäkring

Inkomstförsäkring

Jarrod McKenzie No Comment
Försäkringar

Så länge du har fast anställning av något slag kommer ju pengarna in ganska stadigt månad för månad. Skulle det dock bli fallet att du blir av med jobbet kan framtiden helt plötsligt kännas väldigt osäker. Det är av denna anledning som inkomstförsäkringar finns till.

I många fall är det enda kravet för att få teckna en inkomstförsäkring att du har en fast anställning. Det kan dock även vara fallet att det finns en åldersbegränsning på den. Utöver detta krav finns det alltid en kvalifikationstid som måste uppfyllas för att du ska kunna få ut pengar från försäkringen. Denna tid kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du har, men den vanligaste är en tid på 12 månader. Detta betyder då att om du tappar jobbet inom 12 månader från anställningen kommer du inte få ut pengar från din inkomstförsäkring. En del försäkringar startar även om kvalifikationstiden vid perioder av tjänstledighet, som exempelvis föräldraledighet. Du kan dock få avslag om du kände till att det fanns risk för varsel eller uppsägning vid tillfället då du tecknade försäkringen.

En inkomstförsäkring ersätter upp till 80 % av din lön om du tappar jobbet. Detta inkluderar ersättningen från A-kassan. Det är väldigt viktigt att försäkringsbolaget har rätt löneuppgifter och det är ditt ansvar att se till att de har denna information. Har du anmält en lägre lön än du egentligen har är du underförsäkrad. För att dock få ut pengarna från försäkringen måste du beviljas A-kassa. Av denna anledning ska man alltid göra en anmälan till A-kassan först och invänta svar innan man tar kontakt med försäkringsbolaget. 

Försäkringen betalar annars ut pengar oberoende av händelser som exempelvis arv eller spelvinst, även om det handlar om en väldigt stor vinst. Så länge det inte handlar om en riktig inkomst fortsätter försäkringen att fungera som vanligt.

Det är vanligt med ett karenstid innan ersättningen från försäkringen börjar betalas ut. Mycket beror på vilket försäkringsbolag du har, men det kan exempelvis vara fallet att ersättning börjar betalas ut först efter du får pengar från A-kassan i 20 dagar. Det finns sedan en stor variation på hur länge försäkringen ger ersättning. Detta kan vara allt från 100 dagar till lika länge som A-kassan.